Naczynia do biwakowania to bardzo duża kategoria i kompletując swój pierwszy zestaw można mieć sporo wątpliwości, na co się zdecydować. Wybór zależy głównie od budżetu rodzaju aktywności w plenerze. Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Podstawowe wyposażenie:
- Niezbędniki: garnek lub patelnia, kubek, nóż. Jest to absolutne minimum, dzięki któremu wykonasz nieskomplikowane posiłki. Pozostałe pozycje zdecydowanie usprawnią proces gotowania, ale można poradzić sobie bez nich.
- Do gotowania: menażka z pokrywką, garnek, patelnia.
- Do przygotowywania napojów: czajnik, kubek, zbiornik na wodę.
- Do jedzenia: sztućce, talerze, miska.
- Pozostałe: deska do krojenia, przyprawniki.
Z czego mogą być wykonane?
- Aluminium
Naczyniom aluminiowym najbliżej jest do dawnych harcerskich menażek. Obecnie wytwarza się je w taki sposób, aby uniknąć wgnieceń podczas podróży w plecaku. Ich największymi zaletami są lekkość, niska cena i szybkie nagrzewanie się, pozwalające na ekspresowe gotowanie, chociaż niektórzy mogą wyczuć lekko metaliczny posmak podczas posiłku.
- Stal nierdzewna
To bardzo wytrzymała opcja, zestaw naczyń do biwakowania ze stali nierdzewnej wystarczy na wiele lat użytkowania. Nagrzewają się wolniej niż aluminium, ale za to dłużej trzymają ciepło. Nie nadają metalicznego posmaku. Trzeba pamiętać, że ich wadą może być wyższa waga.
- Tytan
Jedyną wadą naczyń tytanowych może być wyższa cena, za to łączą w sobie zalety aluminium i stali nierdzewnej: bardzo mało ważą, są odporne na korozję, odkształcenia i wgniecenia, nie nadają metalicznego posmaku i szybko się nagrzewają.
- Silikon
To bardzo tanie rozwiązanie. Plusem naczyń silikonowych jest lekkość i możliwość złożenia w harmonijkę, co pozwala zaoszczędzić mnóstwo miejsca w plecaku albo zabrać dodatkowa, mniej niezbędna rzecz. Trzeba jednak pamiętać, że silikon trudniej jest utrzymać w czystości. Po powrocie do domu warto umyć silikon w zmywarce.
Wybór odpowiednich naczyń biwakowych nie jest łatwy, ale warto poświęcić temu trochę czasu. Dobry wybór odwdzięczy nam się przyjemnym gotowaniem na łonie natury, małymi gabarytami po spakowaniu i wytrzymałością na wiele lat wędrówek i przygód.